Istoria margelelor dateaza din cele mai vechi timpuri, o prima varianta de podoabe a fost facuta inca din antichitate cand o bucata de piatra sau o coaja au fost puse pe un fir de vita de vie si purtate pe post de podoabe la gatul atat al femeilor cat si al barbatilor. Aceste obiecte erau purtate fie ca un simbol religios, pentru frumusete personala sau pentru ca le creea impresia ca au puteri supranaturale.
Mii de ani in urma, oamenii insirau oasele animalelor pe post de podoabe deoarece era considerat ca acestea ii protejau de acel animal sau ca ii faceau sa aiba puterea acelui animal si in acest fel sa nu se mai simta neputinciosi in fata lui.
Mai tarziu cand oamenii au descoperit uneltele si posibilitatea de a gauri anumite obiecte, numarul lucrurilor create a fost din ce in ce mai variat: coji de seminte, coji de nuci, dinti de animale si oase care au fost descoperite de arheologi ca fiind gaurite si transformate in podoabe de oameni. Pe masura ce omenirea a progresat margele de lut au fost perfectionate prin acoperirea lor cu email.
Cu mai bine de 3000 de ani in urma au fost create margelele din sticla. Arta de a ‘margeli’ in zilele noastre a ajuns la un nivel inalt si inca este o arta foarte apreciata pentru frumusetea si elementele sale de design.
Un rol important in aceasta forma de arta l-au jucat egiptenii care au combinat pentru prima data margelele din sticla, pietrele pretioase, cele semi-pretioase cu metale pretioase cum ar fi aur si argint care sau dovedit a fi uimitoare. Primele bijuterii pe baza de cupru dateaza de acum 7000 de ani. Industria margelelor a devenit foarte cautata, atat de mult incat acestea au fost folosite in comertul din intreaga lume antica.
Margelele erau folosite fie pentru a-si acoperi parti mari ale corpului, fie in cadrul ceremoniilor religioase. Totodata erau folosite si pentru a infrumuseta unele din articolele de imbracaminte. Cele mai populare podoabe erau amuletele si bratarile.
In zilele noastre majoritatea bijuteriilor moderne sunt facute cu materiale de inalta calitate si de cele mai multe ori sunt scumpe. O alternativa a acestora sunt bijuteriile facute din plastic, sticla sau din metale, dar si din pietre semipretioase. Un lucru pozitiv este ca in prezent oricine le poate purta, spre deosebire de trecut, cand numai aristocratii si bogatii isi rezervau acest drept.
Margelele si accesoriile se folosesc pentru confectionarea bijuteriilor. O lume colorata, fascinanta, de la margele de plastic, margele din sticla, margele din lemn, margele de nisip, margele din pietre semipretioase, perle sau cristale, toate te asteapta aici, la noi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu