Considerat pentru mult timp o piatra pretioasa, datorita culorii sale ce poate varia de la violet la purpuriu, ametistul este una dintre cele mai valoroase varietati de cuart. Asociat lunii februarie si semnelor zodiacale sagetator, pesti, fecioara, varsator si capricorn, ametistul este o piatra semipretioasa puternica, pusa in legatura cu intelepciunea si intuitia. Despre ametist se crede ca poate transforma energia in iubire, combate stresul si conferi o stare de liniste sufleteasca. Numele ametist provine din grecescul amethustos - care apara de betie
In Antichitate, ametistul era o piatra rara. Din ametist erau confectionate cupele din care se bea vinul, crezandu-se ca cel ce savura licoarea bahica dintr-un astfel de recipient era mai putin predispus riscului de a se imbata. In multe religii, ametistul era o piatra cu incarcatura spirituala. Astfel, celtii o considerau piatra druizilor, in India era piatra brahmanilor, in timp ce, in budism, ametistul era perceput drept piatra evolutiei pe treptele spiritualitatii.Ametistul a devenit celebru de-abia la inceputul secolului al XX-lea, odata cu descoperirea de zacaminte importante in Brazilia si Uruguay. Pentru o lunga perioada, zacamintele braziliene au fost atat de intens exploatate, incat pretul ametistului a scazut foarte mult. Astazi, ametistul are o larga raspandire geografica, ceea ce face ca superba piatra semipretioasa sa nu mai poata rivaliza cu diamantele, rubinele sau smaraldele, cu toate ca frumusetea ei nu este cu nimic mai prejos decat a pietrelor amintite.
Calitatea ametistului difera foarte mult de la o zona geografica la alta. Ametistul extras in Uruguay se caracterizeaza printr-o bogatie cromatica remarcabila, insa, in general, este de o calitate inferioara ametistului extras in Brazilia. Dintre principalele zacaminte de ametist la nivel mondial, precum cele din Africa de Sud, China, Madagascar sau Peninsula Kamchatka (Siberia), cele mai valoroase sunt zacamintele din Muntii Ural, din Rusia, si cele din insula Ceylan, a caror frumusete o egaleaza pe cea a ametistului brazilian.
Exista doua tipuri de ametist, ambele extrem de frumoase. Primul, ametistul oriental, supranumit si safirul violet, are toate caracteristicile safirului si ale rubinului. Cel de-al doilea tip, ametistul occidental, cunoscut si drept ametist veritabil, este o forma de cuart. Culoarea ametistului se modifica la temperaturi ridicate, devenind mai pala. De asemenea, ametistul are tendinta sa se albeasca atunci cand este expus in lumina.
Ca in cazul oricarei pietre cu proprietati terapeutice, actiunea benefica a ametistului asupra organismului incepe de la exterior. Hipotensiunea, anemia, echimozele, muschii incordati sunt doar cateva dintre problemele care se pot remedia prin purtarea unei bijuterii cu ametist. In plus, ametistul contribuie la buna functionare a ficatului si la vindecarea arsurilor. La nivel psihic, ametistul este recunoscut pentru actiunea sa benefica de combatere a stresului, a starilor de angoasa sau de insomnie si a diverselor tipuri de dependenta. Se crede despre ametist ca alunga gandurile obsesive, ca ajuta la stapanirea pasiunilor irationale, apara de cosmaruri si faciliteaza intelegerea viselor. Este o piatra care stimuleaza vointa si motivatia, avand capacitatea de a spori concentrarea, ceea ce o recomanda elevilor si studentilor.
Puteti achizitiona pietrele de ametist sub diverse forme de margele sau pietre brute.
Piatra de ametist
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu