miercuri, 11 martie 2015

Citrinul - Piatra bogatiei


 Citrinul este o varietate de cuart a carei culoare variaza de la galben deschis la brun (galben-brun, galben-lamaie, galben – portocaliu). Citrinul are impuritati sferice, si este rar gasit in mod natural. Cel mai comercializat citrin este de fapt ametist sau cuart fumuriu incalzit artificial. Brazilia este cel mai important producator de citrin, cea mai mare parte a productiei provenind din statul Rio Grande do Sul.
  Multi oameni au ajuns sa cunoasca si sa iubesca aceasta piatra sub numele de aur-topaz sau Madeira care in spaniola inseamna topaz, desi in realitate ea are foarte putin in comun cu piatra pretioasa topaz - cu exceptia catorva nuante de culoare. Istoria citrinului este strans legata de cea a topazului si coincide cu ea complet, atunci cand este vorba de interpretarea presupuselor puteri miraculoase.
    Cu toate acestea citrinul este un membru al familiei cuartului, o familie cu o multitudine de culori si structuri diferite, care ofera iubitorilor de pietre pretioase aproape orice in ceea ce priveste impodobirea si decorarea, de la pietre absolut clare de cristal la onix negru.
    Apara nativii din Gemeni, Berbec, Taur, Gemeni, Leu, Fecioara, Balanta, Sagetator, Pesti Faciliteaza aducerea de energie vitala in organism, elimina impuritatile fizice si emotionale. Creste capacitatea de concentrare si dezvolta vederile "in perspectiva". 
    Piatra semipretioasa de citrin este una dintre cele trei pietre traditionale pentru cei nascuti in luna noiembrie.


Culoarea si alte proprietati ale citrinului
    Numele a derivat de la culoare (galben de lamaie) cu toate ca cele mai cautate pietre de citrin au o culoare care variaza de la galbui la rosu-maroniu. Ca toate cristalele de cuart citrinul are o duritate de 7 pe scara Mohs si este, deci intr-o mare masura insensibil la zgarieturi si fara proprietati de clivare.
    Chiar si in cazul in care indicele de refractie este relativ mic, pietrele galbene au un ton cald, care pare ca a captat ultimele straluciri ale toamnei. 
    Nu sunt multe pietre pretioase de culoare galbena in lumea bijuteriilor. Diamantul si safirul pot fi galbene, sau tourmalinul si crisoberilul, desi acestea tind sa fie oarecum verzi. Cu toate acestea citrinul indeplineste dorintele tuturor in ceea ce priveste culoarea, variind de la galben lamaie la maro-roscat.



Surse de citrin
    Desi rara, culoarea galbena nu apare de fapt in cuartul natural decat in cazuri extreme, atunci cand exista urme de fier in dioxidul de siliciu. Din punct de vedere istoric citrin s-a gasit in Spania, pe insula scotiana Arran, in Franta si Ungaria.

 Calitati metafizice:

Citrinul natural este o piatra pretioasa ce potenteaza bogatia.Citrinul aduce noroc in bogatie, avere, prosperitate si mai multe venituri. 

Exista un copac bijuterie facut din citrin, utilizat in feng shui, se numeste "copacul dorintelor" si este cunoscut pentru sprijinul ferm in ceea ce priveste averea si veniturile.
Se considera ca bijuteria copac de citrin plasata in camera, la colturi sau pe birourile oamenilor de afaceri poate aduce o energie excelenta "Yang" pentru cresterea bogatiei si pentru abundenta. In cele mai vechi timpuri "copacul dorintelor" reprezenta un simbol puternic, fie ca era vorba de relatii, avere, sanatate, familie armonie sau trecerea unor examene.


 Efecte asupra sanatatii: 
Mareste puterea de vindecare a organismului 
Benefic in caz de alergii, boli de nutritie, aciditate gastrica, diabet, probleme de digestie, anemie, apendicita.
Bun pentru circulatia sangvina, inima, muschi, rinichi, tiroida, timus, sistem circulator si excretor, colon, ficat, digestie, splina, sistem urinar, cap, coloana vertebrala.
Ajuta la eliminarea toxinelor, regenerarea tesuturilor, mentinerea greutatii.
Imbunataste vazul (recomandat celor care poarta ochelari). 
Scade dependenta de diverse elemente: tutun, alcool, medicamente etc

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu