luni, 2 martie 2015

Carneolul - simbolul vietii

 Carneolul este o varianta microcristalina a calcedoniei, un mineral din grupa cuartului. Cele mai apreciate minerale sunt de culoare roșie închisă translucide privite la lumină cu nuanțe roșii ca focul, mai apar variante de culoare brună uniformă, vărgate, sau cu pete, ca și culori mai deschise aproape roz.
Aceaste nuanțe de culoare a mineralului se datorează prezenței în cantități diferite a oxizilor și hidroxizilor de fier, oxizii fiind răspunzători de nuanța roșie și hidroxizii de culoarea brună.Datorita culorii sale rosiatice, in care sclipesc reflexe in nuantele focului, aceasta piatra semipretioasa este o incantare pentru ochiul celui care o priveste. Exista si variante de carneol brun, numit sarder, folosit pe scara larga in confectionarea obiectelor de podoaba, de la inele si coliere la medalioane, si chiar a obiectelor de arta. Astazi, cele mai frumoase exemplare de carneol provin din India, Japonia si Africa de Nord.In Egipt, carneolul era considerat un simbol al protectiei zeitei Isis, dovedindu-si, inca din Antichitate, proprietatile terapeutice. Asa se face ca, inca de pe atunci, medicii egipteni il considerau de ajutor pentru stoparea hemoragiilor. Tot in Egipt, carneolul era interpretat ca un simbol al vietii, al bogatiei si al prosperitatii. Asezata in mormant, piatra semipretioasa avea darul de a-l apara pe raposat in timpul calatoriei catre lumea de dincolo.
Piatra semipretioasa de carneol intareste si stimuleaza metabolismul, fiind benefic si organelor reproducatoare feminine. Este o piatra semipretioasa recomandata mai ales hipertensivilor si persoanelor in varsta (se considera ca ar avea efecte analgezice). Se spune ca aceasta piatra semipretioasa are puterea de a stopa hemoragiile si de a reduce inflamatiile. In plus, se spune ca amuleta cu carneol rivalizeaza cu produsele cosmetice, purtarea ei fiind ideala pentru a va mentine tenul luminos si odihnit.
 Povestea carneolului este strans legata de cea a agatelor. De mii de ani, India este renumita pentru aceste pietre. Fie ca era de forma rotunda, cilindrica sau de romb, carneolul provenind din India a impodobit femeile lumii antice. Despre regina Pu-Abi a cetatii Ur, legenda spune ca purta coliere de aur, lapis-lazuli si carneol si alte podoabe din agata. La Muzeul de Istorie din Cairo sunt expuse mici fragmente de carneol, gasite la Hierakonpolis impreuna cu un colier din cochilii de scoica. Descoperirile arheologice arata ca, inca din cele mai vechi timpuri, in jurul carneolului s-a dezvoltat o intreaga industrie. O dovada in acest sens este si descoperirea atelierelor neolitice din Mali de prelucrare a acestei pietre semipretioase.
 De-a lungul istoriei au fost existat mai multe bijuterii cu pietre de carneol, descoperite de arheologi, si expuse acum in diferite muzee:

Inelul din Telo găsit în Iran (cca. 2500 î.e.n) se găsește azi în Louvre

Inelul cu piatră fenician cu un scarabeus (secolul VI î.e.n.) azi în British Museum
Inelul cu piatră etrusc cu reprezentarea lui Poseidon (secolul VI î.e.n.) azi găsindu-se în Biblioteca națională franceză.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu